Resultaat van arbeidsmediation
In veel gevallen leidt de mediation tot oplossing van het conflict. Soms kan één gesprek al genoeg zijn om de lucht te klaren, soms is er een langer traject nodig. Wat de aard van het conflict ook is, de betrokkenen kunnen er een punt achter zetten en zich weer volledig richten op hun werk. Dat is echter niet alles. De arbeidsmediator zal zich tijdens de mediation ook richten op de toekomst en de deelnemers stimuleren om na te denken over manieren om conflicten te voorkomen. Leren van het verleden en constructief werken aan de toekomst zijn dan ook belangrijke aspecten van de mediation.
Ook kan het gebeuren dat de verhoudingen dusdanig verstoord zijn, dat herstel van de werkrelatie niet meer mogelijk is. Collega’s zijn niet meer in staat om met elkaar samen te werken of het vertrouwen tussen werkgever en werknemer is te erg beschadigd om nog met elkaar verder te gaan. Een waardig en integer afscheid is soms het hoogst haalbare in de mediation. In dat geval zal de mediator proberen om emoties als woede en teleurstelling om te zetten in acceptatie. Tussen werkgever en werknemer zal de mediator aansturen op een regeling die voor beide partijen passend is, zowel financieel als juridisch.
De mediator is procesbegeleider én inhoudelijk expert
Hoewel het er bij arbeidsmediation om draait dat de betrokkenen zelf oplossingen bedenken voor hun conflict, heeft de mediator een belangrijke en omvangrijke taak. Ten eerste is de mediator procesbegeleider. Hij of zij brengt de communicatie tussen de deelnemers (weer) op gang, begeleidt de gesprekken, stelt de juiste vragen en zal de gemaakte afspraken vastleggen. De arbeidsmediator probeert de angel uit het conflict te halen en stelt zich de-escalerend op.
Tegelijk is de mediator juridisch goed onderlegd. De mediators van Dé ArbeidsMediator zijn op de hoogte van alle relevante regelgeving rondom arbeidsconflicten. Is de uitkomst bijvoorbeeld dat de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt, dan deelt de mediator zijn of haar kennis over bijvoorbeeld opzegging en ontbinding van het contract, ontslagvergoeding, opzegtermijnen, WW, kantonrechtprocedures en concurrentiebedingen.
Arbeidsmediation tussen werknemers onderling
Vaak gaat het bij arbeidsmediation om een conflict tussen een werknemer en zijn of haar werkgever. Onenigheid tussen een werknemer en een leidinggevende zoals een teamleider of afdelingschef lijkt daar vaak op, omdat er sprake is van gezagsverhoudingen. In die gevallen kan een mediator een belangrijke rol spelen.
Arbeidsmediation is echter ook mogelijk tussen werknemers onderling, verschillende teams of zelfs hele afdelingen. Ook dan gaat de mediator op zoek naar de oorzaken van het conflict en stimuleert hij of zij de betrokkenen om zelf op zoek te gaan naar oplossingen. De insteek is om de werkrelatie te herstellen en van de situatie te leren, zodat soortgelijke problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.